سرنوشت مبهم خانه شركت فرش

بولدوزرها خاموش شدند اما

بولدوزرها خاموش شدند اما به گزارش آبی طرح، یک کنشگر میراث فرهنگی اخطار داد: ساخت ایستگاه آتش نشانی در حیاط خانه شرکت فرش کرمان می تواند به هویت تاریخی آن لطمه بزند. باآنکه اصل راه اندازی ایستگاه آتش نشانی ضروریست، اما مکان یابی آن نباید با حذف حافظه تاریخی شهر همراه باشد.


به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، کوچه سردار، در دل بازار تاریخی کرمان هنوز به ویرانی کامل ننشسته است؛ کوچه ای با دیوارهایی که روزگاری شاهد آمد و شد تاجران فرش بوده و اینک، خانه های آن در مقابل بولدوزرها و تخریب های شهری تسلیم شده اند. حالا نوبت به یکی از آخرین بازماندگان رسیده است؛ «خانه شرکت فرش» که زمانی مرکز رونمایی و خرید و فروش فرش کرمان بوده و امروز در سایه سکوت و غفلت، در معرض تخریب قرار دارد.
اوایل فروردین ماه ۱۴۰۴، ماشین آلات سنگین وارد حیاط خانه شدند تا دیوارهای آنرا برای راه اندازی یک ایستگاه آتش نشانی پایین بیاورند. پروژه ای که در ظاهر برای ایمنی بازار لازمست، اما در عمل می تواند آخرین نشانه های هویت تاریخی این کوچه را محو کند. واکنش ها شروع شده، کارشناسان اخطار می دهند و میراث فرهنگی مخالفت خویش را اعلام نموده است. پروژه تخریب فعلاً متوقف شده اما در رابطه با تغییر کاربری و تعریف اشتباه از آن، همچنان وجود دارد.


امید ابراهیمی، کنشگر و دوستدار میراث فرهنگی کرمان و رئیس انجمن دیده بان میراث کارمانیا در رابطه با ماجرای راه اندازی ایستگاه آتش نشانی در محدوده بازار تاریخی کرمان، به ایسنا اظهار داشت: در محدوده بازار کرمان، میان کاروانسرای «جر» و کاروانسرای «حاج آقا علی»، کوچه ای قدیمی به نام «کوچه سردار» وجود دارد که از گذشته تابحال در بین مردم شناخته شده بوده است. این کوچه، که از بازار کفاش ها بسمت بازار مظفری امتداد دارد، در سالهای اخیر به واسطه تخریب های گسترده، خیلی از خانه های تاریخی خویش را از دست داده و الان بخش عمده ای از آن به زمینهای خالی و پارکینگ تبدیل گشته است. روند تخریب همچنان ادامه دارد و تعداد زمینهای رهاشده درحال افزایش است.


او اضافه کرد: در امتداد این مسیر، از بازار کفاش ها بسمت بازار مظفری، ابتدا کاروانسرای «وکیل» قرار دارد که حالا به هتل «کاروانیکا» تغییر کاربری داده است. بعد از آن کلانتری واقع شده و سپس یک زمین خالی دیگر، تا آن که به خانه ای پرارزش به نام «خانه شرکت فرش» می رسیم؛ بنایی که از لحاظ تاریخی جایگاه ویژه ای دارد. این خانه یکی از اولین مراکز تجارت فرش کرمان بوده و در آن کارهایی چون خرید و فروش و رونمایی فرش انجام می شده است. تصویری تاریخی از این خانه موجود است که در آن دو تن از بزرگان شهر کرمان، آقایان «ژانتینو» و «محمد ارجمند»، بهمراه تعدادی از تجار و مسؤلان شهر، در مقابل بنای مذکور حضور دارند و در حیاط آن قالی پهن شده است.


ابراهیمی در ادامه اظهار داشت: در ایام ابتدایی فروردین ماه، ماشین آلات سنگین شامل لودر و کامیون در محوطه این خانه مشاهده کردم که دیوارهای آنرا تخریب می کردند. هرچند بنای اصلی در معرض تخریب قرار نگرفته بود، اما کارها به وضوح در امتداد برداشتن دیوار خانه به منظور ایجاد فضای موردنیاز برای راه اندازی یک ایستگاه آتش نشانی در محدوده حیاط این خانه انجام می شد. باتوجه به تراکم مغازه ها و وضعیت ایمنی بازار کرمان، لزوم راه اندازی ایستگاه آتش نشانی در این محدوده انکارناپذیر است. با این وجود، کارشناسان، فعالان حوزه میراث فرهنگی و اعضای شورای شهر اعتقاد دارند این اقدام نباید به بهای از میان رفتن معدود خانه های تاریخی باقیمانده در این بافت انجام شود؛ بخصوص آن که کوچه سردار دارای تعداد زیادی زمین خالی است که می تواند برای این منظور مورد استفاده قرار گیرد.
این کنشگر میراث فرهنگی با این اشاره که خانه شرکت فرش حالا در مالکیت شهرداری کرمان قرار دارد، اضافه کرد: این هم آن خانه همچون معدود بناهای باقیمانده واجد ارزش تاریخی در این منطقه است. همین مالکیت، بنظر می رسد انگیزه ای برای انتخاب آن برای ساخت ایستگاه آتش نشانی بوده است. با این وجود، به دنبال واکنش های مختلف و مخالفت های کارشناسانه، هم اکنون این طرح متوقف شده و اداره کل میراث فرهنگی کرمان هم مخالفت رسمی خویش را با اجرای پروژه در این مکان اعلام نموده است.
به قول او در ایام اخیر، خبرهایی بر مبنای تغییر کاربری این خانه به «موزه آتش نشانی» انتشار یافته است. با وجود آن که اصلِ تبدیل بناهای تاریخی به موزه اقدامی مطلوب تلقی می شود، اما کارشناسان تأکید دارند که نوع کاربری نباید به هویت بنا صدمه وارد کند. از آنجائیکه خانه شرکت فرش با تاریخ فرش کرمان گره خورده، پیشنهاد شده که در صورت تغییر کاربری، به موزه فرش، گلیم، پته یا دیگر هنرهای مرتبط تبدیل گردد.
ابراهیمی اشاره کرد: این بنا باآنکه تابحال در لیست آثار ملی به ثبت نرسیده، اما وجود تصاویر مستند تاریخی از آن، گواه روشنی بر ارزش هویتی آن است. به همین جهت، صاحب نظران امیدوارند با مرمت و احیای این خانه، ضمن حفظ هویت تاریخی آن، کاربری مناسبی هم برای آن تعریف شود؛ نه آن که بنایی با این میزان از ارزش، قربانی توسعه ای ناهماهنگ با بافت تاریخی کرمان شود.





منبع:

1404/01/29
11:11:51
5.0 / 5
27
تگهای خبر: ایمنی , تصویر , خرید , شورای شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این پست آبی طرح
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
آبی طرح ، گرافیک و طراحی
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آبی طرح

گرافیک و طراحی

آبی طرح: پنجره ای به دنیای هنر و گرافیک، همراه شما در راه کشف و خلق زیبایی

abitarh.ir 1395-1404 - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است