تپه نقاره چی نهاوند سرنخی برای روشن شدن زوایای دوران سلوکیان در ایران

تپه نقاره چی نهاوند سرنخی برای روشن شدن زوایای دوران سلوکیان در ایران آبی طرح: آبی طرح: همدان «تپه نقاره چی» نهاوند از آثار تاریخی بسیار مهم دوران سلوکیان است که ادامه کاوش ها می تواند رازهای سر به مهر در این تنها آرامگاه سلوکی در ایران را فاش و نمایان سازد و نگاه جهانیان را به این اثر تاریخی معطوف کند.


شهرستان نهاوند از دوران ماقبل تاریخ بطور مداوم محل سکونت انسان ها بوده است که باتوجه به قدمت بالاتر از هفت هزار ساله اش دارای آثار تاریخی متعلق به دوران های مختلف است که همچون این آثار می توان به تپه نقاره چی اشاره نمود.
«تپه نقاره چی» تپه ای مدور با ارتفاع حدود هشت متر است که در جنوب شرقی نهاوند و در میان مزارع و باغات میوه قرار دارد و از نظر دوره زمانی به دوران سلوکیه مربوط است.
باتوجه به نزدیکی این تپه با محوطه «لائودیسه» بمنظور یافتن ارتباط بین شهر لائودیسه دوره سلوکی و گور دفن شده در این تپه که در گزارش ناصرالدین شاه نیز به آن اشاره شده، از مدت ها پیش کشف آن ضروری به نظر می رسید که فصل اول کاوش ها در این تپه شهریور ۹۸ و فصل دوم هم دوم اردیبهشت ۱۴۰۱ انجام شد.
در نتیجه این دو فصل کاوش اولین «آرامگاه تومولوسی» ایران در این تپه کشف شد که بگفته باستان شناسان کشف چنین آرامگاهی تا حالا در سطح کشور بی سابقه بوده است و تا رسیدن به نتیجه مطلوب لازم است که کاوش ها در این تپه تاریخی مهم ادامه پیدا کند که البته بالاتر از دو سال است که ادامه کاوش ها در این مکان معطل تامین اعتبار مانده است.

«تپه نقاره چی» نهاوند منحصر بفردترین محوطه باستانی ایران

سرپرست تیم دیرینه شناسی تپه نقاره چی نهاوند دراین خصوص به ایسنا اظهار داشت: تپه نقاره چی نهاوند یکی از منحصر به فردترین محوطه های باستانی ایران است و می تواند گردشگری نهاوند را متحول کند.
محسن جانجان اظهار داشت: باتوجه به اهمیت این تپه تاریخی و نزدیکی آن به شهر نهاوند می توان این منطقه را به عنوان یک سایت موزه برای تحقیقات دیرینه شناسی مدنظر قرار داد که دراین خصوص لازم است بودجه مورد نیاز برای آن درنظر گرفته شود.
وی با اعلان اینکه «تپه نقاره چی» با ارتفاع هشت متر در جنوب شرقی نهاوند و در حاشیه باغ های این شهر قرار دارد و در گزارش سفر «ناصرالدین شاه» به این تپه و آرامگاه اشاره شده است، اشاره کرد: شهرستان نهاوند از شهرهای مهم در حکومت سلوکیان است و از جانب دیگر وجود «معبد لائودیسه» در این منطقه می تواند اثبات گر این باشد که این آرامگاه مربوط به یک فرد مهم مانند یک سردار رده بالا یا ساتراپ(شهربان) و یا پادشاهی از دوران سلوکی باشد که ما درصدد کشف این گورهای سلطنتی هستیم.
جانجان اضافه کرد: تا حالا دو فصل کاوش در این محوطه تاریخی انجام شده است و ادامه کاوش ها در این مکان مهم تاریخی بستگی به تامین اعتبار دارد که امیدواریم مسئولان شهرستان نهاوند در کمیته برنامه ریزی این شهرستان اعتباری برای این مهم اختصاص دهند.
رییس بنیاد ایران شناسی در استان همدان با اعلان اینکه ادامه کار و کاوش در تپه نقاره چی بسیار مهم می باشد، افزود: در دو فصل کاوش در این منطقه به نتیجه خوبی رسیدیم ولی نیاز است که کاوش ها ادامه داشته باشد و با توجه به این که این تپه وسعت کمی دارد با کاوش ها سریعتر به عاقبت می رسد.
جانجان تصریح کرد: فصل اول کاوش ها در تپه نقاره چی نهاوند شهریور ۹۸ به مدت یک ماه و فصل دوم هم دوم اردیبهشت ۱۴۰۱ تا خردادماه به پایان رسیده است و الان منتظر تامین اعتبار برای شروع فصل سوم و کشف پاسخ و ابهامات جامعه علمی کاوش گران و باستان شناسان در دنیا و ایران هستیم.

ارتباط بین معبد لائودیسه و نقاره چی نتایج دو فصل کاوش در نقاره چی

بگفته وی؛ تا حالا نتایج این کاوش ها ارتباط بین معبد لائودیسه و نقاره چی را تقویت کرده و هم اکنون به یک گور تومولوسی دوره سلوکی ختم شده است که اولین آرامگاه تومولوسی ایران در شهرستان نهاوند است و می تواند خیلی از زوایای تاریک تاریخ غرب کشور در دوران سلوکی را کشف کند.
جانجان همین طور اشاره کرد: در آرامگاهی که در تپه نقاره چی به دست آمد هیچ شی ء تاریخی یا تابوت و استخوانی پیدا نشد چونکه در زمان ناصرالدین شاه، عبدالصمدمیرزا ملقب به «عزالدوله» به این مقبره رفته و اشیاء درون آنرا خارج کرده است.
سرپرست تیم دیرینه شناسی تپه نقاره چی نهاوند اضافه کرد: باتوجه به کمبود آثار دوره سلوکی در ایران، از وجود معماری شهرهای یونانی و آداب و رسوم تدفین آنها اطلاعی نداریم بدین سبب کشف معبد لائودیسه و یا آرامگاه یک سردار و یا ساتراپ سلوکی می تواند سرنخی برای شناخت معماری و مراسم تدفین سلوکی ها در ایران و تاثیرپذیری احتمالی آنها از ایرانیها باشد و نقش به سزایی در جذب گردشگری خارجی دارد.
ایشان سپس اظهار داشت: آن چه در تپه نقاره چی به دست آمده از طرف رسانه های خارجی مورد توجه قرار گرفت و همین نقطه عطفی برای جذب توریست خارجی برای شهرستان شمرده می شود.
سرپرست هیات دیرینه شناسی فصل دوم کاوش تپه نقاره چی بیان کرد: در زمان پادشاهی آنتیوخوس سوم، نهاوند تبدیل به یکی از شهرهای مهم این پادشاهی شد تا جایی که وی معبدی به نام «لائودیسه» را در آن ساخت و مردم را به پرستش آن دعوت کرد.
جانجان افزود: بر طبق شواهد تاریخی از دوره سلوکیان اسامی شهرهایی همچون آنتوخیه، الکساندریا، آپولو و لائودیسه بر جا مانده است و لائودیسه همان نهاوند فعلی است که باتوجه به اهمیت این شهر باستان شناسان بدنبال کشف گورستان آن بودند.
وی این اثر تاریخی را یک ظرفیت بی نظیر در کشور دانست که جذابیت زیادی برای گردشگران دارد و از تمامی مسؤلان ارشد شهرستان تقاضا کرد که به این مهم توجه نمایند و برای ادامه کاوش ها اعتبار اختصاص دهند.

درخواست ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای جستجوهای دیرینه شناسی در نهاوند

محمد احمدی، رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند نیز در این زمینه به ایسنا اظهار داشت: درخواست ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار را برای جستجوهای باستانی در شهرستان نهاوند داده ایم.
وی اظهار داشت: برای اعتبارات سال ۱۴۰۳ شهرستان در عرصه میراث فرهنگی درخواست ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار در بخش جستجوهای دیرینه شناسی را داده ایم که در صورت تخصیص، باتوجه به اهمیت ادامه کاوش ها در تپه نقاره چی نهاوند این اعتبار به مرحله سوم کاوش این تپه اختصاص داده خواهد شد.
وی اضافه کرد: تا حالا دو فصل کاوش در تپه نقاره چی انجام شده است و برای شروع فصل سوم کاوش در این منطقه منتظر اختصاص اعتبار هستیم و بمحض این که اعتباری را که برای کاوش در شهرستان درخواست داده ایم اختصاص پیدا کند فصل سوم کاوش در این اثر تاریخی مهم شروع خواهد شد.
احمدی اشاره کرد: دو اثر تپه نقاره چی و معبد لائودیسه هر دو مربوط به دوران سلوکی است که معبد لائودیسه در محله دوخواهران نهاوند در هفت فصل و تپه نقاره چی تا حالا در دو فصل کاوش شده است.

کشف چنین آرامگاهی تا حالا در سطح کشور بی سابقه بوده است

رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان نهاوند با اشاره به اهمیت کشف آرامگاه تومولوسی در تپه نقاره چی، تاکید کرد: کشف چنین آرامگاهی تا حالا در سطح کشور بی سابقه بوده است و اهمیت این اثر تاریخی شهرستان را نشان میدهد.
بگفته وی با توجه به این که نهاوند از شهرهای به وجود آمده توسط سلوکیان است و از جانب دیگر وجود معبد سلوکیان در این منطقه می تواند اثبات گر این مساله باشد که این آرامگاه مربوط به یک فرد مهم مانند یک سردار رده بالا یا ساتراپ(شهربان) و یا پادشاهی از دوران سلوکی باشد.
احمدی با اعلان اینکه اسکندر مقدونی با هدف یونانی کردن ایران معلم، هنرمند، مورخ، تاجر و… را به همراه خود به ایران آورد، اشاره کرد: سلوکی ها نیز از این شیوه اسکندر پیروی کردند و شهرهای مختلفی بنا نهادند که شهر نهاوند از نمونه شهرهای دوره سلوکی است که در گذشته لائودیکیا نامیده می شد.
او در آخر اظهار داشت: ادامه کاوش ها در این مکان بسیار اهمیت دارد و می تواند در روشن شدن زوایای تاریکی از دوران سلوکی به باستان شناسان کمک شایانی کند.
به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، هم اکنون آثار و اطلاعات تاریخی دوران سلوکیان کمتر در دسترس باستان شناسان کشور قرار دارد و باتوجه به کمبود اطلاعات تاریخی مربوط به نحوه معماری و یا آداب و رسوم دوران سلوکی، کشف این اثر تاریخی به همراه معبد سلوکیه می تواند سرنخ و اطلاعات مهمی در اختیار باستان شناسان قرار دهد و این مهم می تواند از نظر دیرینه شناسی و گردشگری در توسعه شهرستان نهاوند نقش موثری داشته باشد.




منبع:

1403/11/07
11:56:37
5.0 / 5
295
تگهای خبر: بنیاد , توریست , صنایع دستی , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این پست آبی طرح
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
آبی طرح ، گرافیک و طراحی
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آبی طرح

گرافیک و طراحی

آبی طرح: پنجره ای به دنیای هنر و گرافیک، همراه شما در راه کشف و خلق زیبایی

abitarh.ir 1395-1404 - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است