نگاهی به مکتب خوشنویسی اصفهان در صفای زنده رود

نگاهی به مکتب خوشنویسی اصفهان در صفای زنده رود آبی طرح: نمایشگاه و اقلام خوشنویسی صفای زنده رود که شامل منتخبی از آثار استادان قدیم و معاصر مکتب اصفهان است، در فرهنگسرای نیاوران برقرار است.



به گزارش آبی طرح به نقل از مهر، در نمایشگاه خوشنویسی «صفای زنده رود»، نزدیک به ۱۵۰ اثر خوشنویسی اساتید برجسته مکتب اصفهان، همچون ابوالوفا حسینی، یدالله کابلی خوانساری، علی شیرازی، حسین گلشنی، محسن سلیمانی، سید فاتح نطنزی، شهاب شهیدانی، مجتبی شریفی، غفور اسکندری، عذرا عبدالله پور، علی خیری، محمدرضا شفیعی، الهام میرطلایی، سید رسول آقامیری، امید نمازیان و محمود نادری روی دیوار رفته است.
در جریان برگزاری این نمایشگاه خوشنویسی، از آثار کتابت دیده نشده زنده یاد حبیب الله فضایلی و نسخه اصلی کتاب های باارزش «اطلس خط» و «تعلیم خط» و همین طور قلم های مخزن دار محسن سلیمانی نیز رونمایی گردید.
شهاب شهیدانی که نمایشگاه خوشنویسی «صفای زنده رود» به همت او برگزار شده است، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ی قلم های مخزن دار محسن سلیمانی توضیح داد: در روزگار فعلی، هنر خوشنویسی تجارب تازه ای را به خود افزوده است و در این دوره، ضرورت و حضور نوع خاص تری از اسباب کتابت و راه های خلاقیت در این هنر شریف متفاوت شده است. بدین جهت ضمن اعتبار و استمرار سنت هنر خوشنویسی باید مفاهیم دنیای معاصر را نیز پاسخگو باشد. این امر هم در خلق مفاهیم و معنای جدید و هم در شیوه و روش نوشتن باید روزآمد شود. «قلم»، این عنصر مهم در هنر خوشنویسی نیز از این امر مستثنی نیست و از ین جهت، محسن سلیمانی هم راستا با این دغدغه و تحولات تازه، از سال ۱۳۹۳، قلم های مختلفی را برای خوشنویسی سنتی در خطوط مختلف و نقاشی خط، ابداع کرد که در راس آنها قلم کتیبه نویسی مخزن دار و قلم ابرو بادنویسی است.

وی اشاره کرد: همه این قلم های کتیبه نویسی با تمرین و ممارست در ساخت و پرداخت و خلق اثر همراه بوده است. تاکید بر دانگ کتیبه نویسی که از مقتصیات هنر خوشنویسی در دوره ماست از اهمیت والایی برخوردارست که ضرورت اصلاح و نوآوری در ابزار و اسباب هنری نه فقط برای هنر خوشنویسی بلکه برای دیگر هنرهای سنتی و صناعی را گوشزد می کند.
شهیدانی در ادامه درباره ی آثار خوشنویسی نمایشگاه اظهار داشت: زنده یاد حبیب الله فضائلی هنرمند خوشنویس، پژوهشگر خطوط اسلامی، ادیب، شاعر و کاتب قرآن از مهم ترین مفاخر هنر خوشنویسی ایران و بلکه جهان اسلام است. اهمیت وی تلاش وافر و صادقانه در عرصه ترویج و احیای اقلام مختلف خوشنویسی و پدید آوردن دو اثر گران سنگ و مرجع «اطلس خط» و «تعلیم خط» است که بی شک از منابع و مراجع اصلی هر پژوهشگر ایرانی و خارجی در عرصه هنر خوشنویسی ایرانی- اسلامی است. جایگاه وی از این حیث برای اهل علم و هنر بی نیاز از تفصیل است و بدین جهت با احتساب مدارج تقوی و پرهیزگاری و زندگی پر برکتش، لایق عنوان «خوشنویسِ حکیم» در روزگار ماست.
وی توضیح داد: آثار فراوان و متنوع وی با عطف به آیات قرآن، ادبیات فارسی و عربی، کلمات حکمت آمیز و شعائر شیعی و در بعضی موارد اشعار خود فضائلی است. اهمیت این آثار، حُسن ترکیب، بدایع نگاری و فی البداهگی و دور بودن از تصنع و تکلف است. همین طور گذشته از قطعات و آثار هنری فراوان به خطوط مختلف اسلامی، باید به کتیبه های استادانه ایشان در بقاع متبرکه، مساجد و ابنیه اسلامی در سراسر ایران و اماکن شیعی خارج از ایران همچون در حرم مطهر رضوی (ع)، حرم حضرت معصومه (علیهماالسلام) حرم امامان معصوم (ع) در عتبات عالیات (کربلا، نجف سامرا و کاظمین) حرم مطهر حضرت زینب (سلام الله علیهما) در سوریه، کتیبه آرامگاه ها و سردرها و عرصه متنوعی از کتیبه در صنایع دستی و هنرهای سنتی اشاره نمود.
شهیدانی اظهار داشت: «مرقع فضائل» عنوان مجموعه آثار منتخبی از اقلام مختلف خطوط اسلامی حبیب الله فضائلی در این نمایشگاه است که بر طبق معیار و اهمیت قلم، عنوان و متن نگاشته شده و ارزش های تاریخی نقل نویسی، اشعار استاد و توجه وافر به مضامین قرآنی، شیعی و ادب فارسی جمع آوری شده و شامل آثار و قطعات سطر و دو سطرنویسی، مورب نویسی و چلیپا از دانگ کتابت تا کتیبه نگاری در اقلام کوفی، محقق، ثلث، نسخ، رقاع و نستعلیق است. تاریخ این آثار از دهه ۱۳۳ هجری شمسی به بعد است.
برگزارکننده نمایشگاه «صفای زنده رود» در آخر درباره ی این نمایشگاه توضیح داد: این نمایشگاه بصورت خودجوش و همدلانه و با مسئولیت هنری که هر یک از هنرمندان و مجموعه داران در قبال آثار ارزشمندشان تقبل کرده اند، طلیعه و درآمدی بر «مکتب خوشنویسی اصفهان» است. می دانیم که حجم و حد کیفی و کمی آثار مکتب خوشنویسی اصفهان فراتر از اینهاست و اگر بر این امر، خطوط آرامگاهی و کاربرد خط در هنرهای صناعی و سنتی را بیافزاییم، آنگاه با گستره پهناور و اعجاب آوری مواجه می شویم. بدین سبب چنانکه انتخاب واژه کرده ایم؛ فقط «اشاراتی به مکتب خوشنویسی اصفهان» شده است.
نمایشگاه «صفای زنده رود» از سلسله نمایشگاه های هنرهای تجسمی است که فرهنگسرای نیاوران در سال ۱۴۰۳ بصورت مرتب برگزار کرده است. این نمایشگاه که مزین به ۵۰ اثر از اساتید قدیم در رابطه با مکتب خوشنویسی است، تا ۲۸ آبان ادامه دارد. این نمایشگاه، در ایام هفته از ساعت ۱۰ و جمعه ها از ساعت ۱۴، تا ساعت ۱۹ میزبان علاقه مندان است.


منبع:

1403/08/24
10:55:40
5.0 / 5
67
تگهای خبر: ادبیات , استاد , اصلاح , خوشنویسی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است