تئاتر_تعطیل_نیست شكوه هنرمندان نمایش در صحنه ای به وسعت ایران

تئاتر_تعطیل_نیست شكوه هنرمندان نمایش در صحنه ای به وسعت ایران آبی طرح: خانواده تئاتر ایران با حضور در پویش تئاتر تعطیل نیست در صحنه ای به وسعت كشورمان؛ با تولید و توزیع ماسك در بیمارستان ها و میان اقشار كم درآمد، این دفعه در قامت قهرمانی در واقعی ترین ایفاگری نقش زندگی شان، به مبارزه با ضدقهرمانی به نام كرونا برخاسته و اوج تصویر شكوهمندِ همدلی و همراهی را به زیباترین شكل ممكن به نمایش گذاشتند.



اسفند ماه برای ایرانیان بعنوان آخرین ماه سال دارای اهمیت و خاصیت فراوانی است. نخست به این واسطه كه این ماه مقدمه ای است بر فراموشی سیاهی، مرگ و خواب آلودگی طبیعت و برداشتن اولین گام ها در مواجهه با نوزائی، شكوفایی و زایش باردیگر طبیعت؛ و دو دیگر آنكه روزهای پایانی و نفس های آخر این ماه نویددهنده و پیام آور یكی از كهن ترین جشن های باستانی جهان یعنی جشن نوروز و خجسته باد رسیدن بهار بشمار می رود.

اسفندی كه مثل هیچ اسفند ماهی نبود

اما اسفند ۱۳۹۸ در همان گام ها و نفس های نخستینش هیچ شمایلی برای ایرانیان با پیش فرض اسفندهای سالیان پیش نداشت كه مُهر تاییدی بر مرگ و فراموشی و خواب آلودگی این ماه بود، با شیوع ویروسی فراگیر و كرونا نام!



ویروسی كه این دفعه حتی به قانون طبیعت در نیم كُره شمالی و جنوبی نیز وقعی ننهاد و زمستان و سیاهی و ملال آوری مرگ آورش را بر تمام جهان و دو نیم كُره آن چون سایه شوم افراشته بود.

ویروسی كه این دفعه نه تنها در همان گام های نخست اسفندماه تنها موجی از تلواسه و پریشانی را میان ایرانیانی كه خودرا آرام آرام برای فرا رسیدن نوروز آماده می كردند ایجاد كرد؛ كه به چشم بر هم زدنی روز به روز و آیینه به آیینه خبر درگذشت برخی از هموطنان مان را بر تابوت مرگ آور زمستان حك می كرد.

كرونا و رد چكمه های منحوسش در ایران

با هجمه این ویروس تمامی مسئولان، دست اندركاران و برنامه ریزان كلان در كشور در تمامی بخش ها بسیج شدند تا همه جانبه تمام تلاش خودرا برای جلوگیری از شیوع گسترده و خسارات این ویروس به كار بندند.

در حوزه فرهنگ و هنر یكی از اصلی ترین اقدامات، مُهر تعطیلی ای بود كه بر پیكر كارهای فرهنگی و هنری در تمامی بخش ها و حوزه ها از سالن های سینما و تئاتر گرفته تا كارهای كتابخانه ها، كنسرتهای موسیقی و نمایشگاهی خورد.

ابتدا گمان بر این بود كه این تعطیلی دیری نخواهد پایید و با برچیده شدن شر این ویروس، هنرمندان نیز تلاش خودرا برای افزودن بر خوشی، شادی و خرمی روزهای پایانی سال هم سو با مردم و مخاطبانشان برای استقبال از بهار ۱۳۹۹ از سر خواهند گرفت؛ اما گویی این دفعه ویروس در قامت دشمن غریبه ای، آینه به آینه شهرها و استان های كشورمان را با چكمه های منحوس سیاهش می پیمود.

#كرونا­_را_شكست_می دهیم

این مهاجم در هر گام خود حریف می طلبید؛ حریفانی كه در خط مقدم آن كادر درمانی، پزشكان و پرستارانی بودند كه باردیگر با صرف فعل ایثار با تمام قدرت با و با چاشنی ایثار و از جان گذشتگی در مقابل لشكر این ویروس سد دفاعی محكمی برافراشتند.

خانواده فرهنگ و هنر كشورمان مانند تمامیت جامعه ایران با پیشینه مواجهه با انواع بلاها و مصیبت های طبیعی و غیرطبیعی از سیل و زلزله گرفته تا هجوم به خاك كشورمان و رقم خوردن حماسه مقاومت جانانه هشت ساله؛ خودرا جدا از پزشكان، پرستاران و كادر درمانی نمی دید؛ آنها نیز در حد توانایی خود با شور همدلی و اتحاد تلاش كردند كه هر یك و به وسع و سهم خود در راه مبارزه و شكست این ویروس نقشی ایفا كنند.

همه اینها بود كه دست به دست هم داد و اولین هشتگی كه فراگیر شد این بود: #كرونا­_را_شكست_می دهیم.



آتش روحیه جمعی، افزایش اعتماد عمومی و تضمین سلامت روانی

اما هر چه جلوتر می رفتیم با تعطیلی و انفعال كارهای فرهنگی و هنری؛ قافله سالاران این عرصه یعنی هنرمندان عرصه های مختلف تئاتر، سینما، موسیقی، ادبیات و هنرهای تجسمی تلاش می كردند تا بار دیگر با رویكرد و نگاه بر كارهای هنری و فرهنگی بعنوان یكی از اصلی ترین رسالت های این عرصه كه دمیدن بر آتش روحیه جمعی، افزایش اعتماد عمومی و تضمین سلامت روانی جامعه بود، با پیام ها و گفتگوهای شان با رسانه ها و مطبوعات گرفته تا استفاده كردن از فضای مجازی تلاش می كردند تا بار دیگر بر طبل اتحاد، همراهی و تعامل با مسئولان، دست اندركاران برای سرعت بخشیدن به شكست ضد قهرمانی چون كرونا بكوبند.

تئاتر تعطیل است؟ یا #تئاتر_تعطیل_نیست!

با عبور از نیمه اسفند اما هنرمندان و اهالی خانواده هنر تئاتر بعنوان تنها هنری كه به شكلی زنده و پویا با دم و بازدم مخاطب نفس می كشد و حیات خودرا تضمین می نماید مدام بر این جمله می اندیشید آیا تئاتر تعطیل است؟!

تا آنكه بار دیگر همراهی و همدلی برای نقش آفرینی و ایفای واقعی ترین و حقیقی ترین نقش زندگی هنرمندان تئاتر در همراهی و دل سپردن به جامعه ایران از یك سو و از طرف دیگر كوشش برای پاسداشت فعالیت كادر درمانی پرستاران و پزشكانی كه نام بعضی از آنان نیز شوربختانه و با نهایت تاسف به جمع درگذشتگان و قربانیان این ویروس منحوس هر روز اضافه می شد پیوستند و این دفعه پویشی را راه انداختند با نام #تئاتر_تعطیل_نیست!



شروع همه چیز از یك اتفاق ساده

راه اندازی این پویش نه تنها از یك اتفاق ساده كه برمبنای هدفی بزرگ بنا نهاده شد؛ و آن كمبود و ضرورت استفاده از ماسك برای كادر پزشكان و پرستارانی بود كه در خط مقدم مبارزه با شیوع كرونا بودند. اتفاقی كه به جهت فراگیری ویروس، تهیه ماسك را آن هم با افزایش بی سابقه قیمت آن در كشورمان پیچیده و دشوار كرده بود.

بله سالن های تئاتر تعطیل بود! اما آیا این تعطیلی باید مُهری بر تعطیلی فعالیت هنرمندان خانواده كوچك اما موثر تئاتر به شمار می رفت؟ پاسخ یك خیر مطلق بود!

این بار یكی از همین هنرمندان تئاتر در خانه خود با یك چرخ خیاطی ساده و مقداری از پارچه های باقی مانده از دكور آخرین نمایشش، آغاز كرد به تولید ماسك هایی ساده اما كاربردی و بعد با ضدعفونی كردن و بسته بندی استریل، آنها را در اختیار كادر پزشكان و پرستاران بیمارستان محله خود قرار داد.

با به اشتراك گذاشتن این اقدام در صفحه اینستاگرام بود كه لبیك گفتن و همیاری خانواده تئاتر را با خود همراه دید و در راس هرم دست به دست دادن این حركت خودجوش نام مدیر تماشاخانه سرو به میان آمد. امیرحسین شفیعی!

كسی كه این دفعه فضای این تماشاخانه را به محیط و كارگاهی برای تولید ماسك استریل و ضدعفونی شده و بسته بندی كردن بهداشتی شان جهت در اختیار قرار دادن آنها به كادر پزشكان و پرستاران از یك سو و از طرف دیگر افراد و اقشار كم درآمدی كه به جهت افزایش قیمت بی سابقه این محصول و ضرورت استفاده جیاتی آن توان تهیه آنرا نداشتند!



میزبانی تماشاخانه سرو از ۱۵ هنرمند با چرخ خیاطی منزل خود

همین مقدمه ساده یعنی خواست و جرقه فكری یكی از هنرمندان خانواده تئاتر در یكی از شهرستان های استان تهران، كاری كه وی در خانه كرد و به اشتراك گذاشتن ویدئوی ساده ای در صفحه اینستاگرام خود؛ از زبان امیرحسین شفیعی مدیر تماشاخانه سرو آغاز گپ و گفت صمیمی او با خبرنگار فرهنگی ایرنا بود.

وی در ادامه این گفتگو با اشاره به آنكه اهالی خانواده هنر كشورمان در تمامی اتفاقات و حوادثی كه جامعه ایران را تحت تاثیر خود قرار داده همواره تلاش كردند بعنوان پیشقراولان عرصه سلامت روحی و روانی جامعه نقش خودرا به بهترین نحو ممكن ایفا كنند تصریح كرد: باتوجه به آنكه كمتر از یك هفته بود كه حكم مدیریت تماشاخانه سرو به من واگذار شده بود از محیط این تماشاخانه برای ایجاد كارگاهی واحد و ثابت، جهت میزبانی از موج هنرمندان خانواده تئاتر كه بواسطه اشتراك ویدئو یكی از همكاران خود درباره تهیه ماسك در خانه خواهان حضور در پویش تئاتر تعطیل نیست بودند، استفاده كردم.

بعد از همراهی برخی از هنرمندان تئاتر كه آنها را بواسطه كارهای مشترك و حضور در یك خانواده یعنی خانواده تئاتر ایران می شناختم تصمیم گرفتم تا همین افراد را با وسایلی كه خود آنها از منزلشان آورده بودند مانند چرخ خیاطی های ساده و خانگی و فارغ از نگاه صنعتی در محیطی ثابت چون تماشاخانه سرو گرد هم بیاورم. در فاصله كوتاهی باتوجه به اندازه سالن انتظار تماشاخانه سرو ۱۵ هنرمند را با وسایلی كه خود داشتند در آن محیط میزبان شدیم.

توسعه فعالیت پویش از تماشاخانه سرو به چند كارگره خیاطی

وی با اشاره به آنكه به فاصله كوتاهی تعدادی دیگر از هنرمندان با رساندن پارچه، كش و یا چرخ خیاطی یاریگر ما در تهیه و فراهم كردن نیازهای اولیه تولید ماسك شدند و به جمع این پویش پیوستند خاطرنشن كرد: در فاصله ای بسیار كوتاه و با همراهی برخی از هنرمندان خانواده سینما چندین كارگاه خیاطی در پایتخت نیز بخش اعظم فعالیت خودرا به تهیه و تولید ماسك با همراهی خانواده تئاتر و اهالی سینما اختصاص دادند.



پویش تئاتر تعطیل نیست، خودجوش و بری از حمایت های دولتی است

مدیر تماشاخانه سرو با تاكید بر آنكه در راه اندازی این پویش هیچ نهاد، ارگان و سازمان دولتی دخالتی نداشته و كاملا خودجوش و خود هنرمندان تئاتر پای كار آمدند اشاره كرد: ما نیز از نهادهای دولتی هیچ كمكی طلب نكردیم. در این میان خواست و اراده خانواده تئاتر ایران بعنوان قسمتی از خانواده بزرگ مردم ایران تلاش كردند تا در روزهایی كه كارهای اجرائی بناست كه در محاق باشند، با شیوه های دیگر به نقش آفرینی خود بعنوان یكی از رسولان فرهنگی جامعه همت گمارند.

طی یك هفته؛ از تولید ۳۰ ماسك به ۲۰۰۰ ماسك در روز رسیدیم

نویسنده و كارگردان نمایش دریادلان با بیان آنكه امروز كه در حال صحبت با شما هستم در فاصله كمتر از یك هفته، سقف تولیدمان را از ۳۰، ۴۰ ماسك در روز به تعداد ۲۰۰۰ ماسك رساندیم تصریح كرد: خدا را شاكریم كه در همین مدت، خانواده تئاتر هر یك به صورتی و سهمی نقش خودرا در این پویش ایفا كردند. گرهی مواد اولیه تولید ماسك یعنی پارچه را بر عهده دارد؛ عده ای كش و یا نخ ماسك ها را به دست مان می رسانند و گروهی پنج نفره نیز كار ضدعفونی كردن و بسته بندی استریل ماسك ها را به انجام می رسانند.

پیك های موتوری همكار ما در این پویش از ساعت ۹ بامداد تا ۹ شب مواد اولیه را به دست هنرمندانی كه این دفعه پشت چرخ خیاطی دست به تولید ماسك می زنند می رسانند و ماسك های تولید شده را با نظارت مسئولان بهداشتی بیمارستان ها در اختیار كادر پزشكان و پرستاران بیمارستان های پایتخت قرار می دهند و عده ای دیگر نیز برخی از این ماسك ها را میان خانواده های كم درآمد كه توان خرید ماسك را با قیمت های عجیب و غریب آن در این ایام ندارند می رسانند.



نقدم به افرادی است كه این پویش را خودنمایی اهالی تئاتر می دانند

به گفته شفیعی؛ پویش تئاتر تعطیل نیست از تماشاخانه سرو به برخی از كارگاه های خیاطی در پایتخت كشیده شده است و بطور قطع در ایام آینده با بیشتر شدن همكاری خانواده تئاتر شاهد تولید گسترده تر خواهیم بود. بنایی به نام بردن از هنرمندان حاضر در این پویش ندارم چونكه این خواست آنهاست و تنها نقدی كه دارم به آن افرادی است كه این پویش را خودنمایی هنرمندان تئاتر می نامند؛ در صورتیكه این هنرمندان، صحنه تئاتر را برای نشان دادن توامندی های خود دارند و در این صحنه تنها به فكر كمكی هر چند ناچیز در حد وسع و توانایی خود به دیگر هم وطنان شان هستند.



ذهن و نگاه خلاق هنرمندان تعطیلی بردار نیست

شهرام كرمی مدیركل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با تقدیر و تشكر از خانواده تئاتر در راه اندازی پویش #تئاتر_ تعطیل_نیست تصریح كرد: به محض شنیدن شعار این پویش - تئاتر تعطیل نیست - و صرفاً بعنوان یكی از اعضای این خانواده در تماشاخانه سرو حاضر شدم و پس از دیدن كار و فعالیت عاشقانه هنرمندان تئاتر كه به نمایندگی از خانواده تئاتر كشورمان مشغول تولید و تهیه ماسك هستند و بعنوان یكی از اعضای خانواده تئاتر به این هنر و هنرمندان آن افتخار كردم.

شاید در این روزها شاهد تعطیلی كارهای نمایشی در كشورمان باشیم اما ذهن و نگاه خلاق هنرمندان تعطیلی بردار نیست و این دفعه شاهدیم كه با وجود عدم فعالیت حرفه و هنر تخصصی آنها یعنی تولید و اجرای آثار نمایشی؛ همین هنرمندان از محیط تئاتر یعنی سالن یك تماشاخانه، یكی از واقعی ترین و جذاب ترین نقش های خودرا بعنوان یك كنشگر اجتماعی و یك شهروند در قبال سایر شهروندان و هموطنان شان در حال اجرا و انجام هستند.

مدیركل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره كرد: تردیدی وجود ندارد كه طی روزهای آینده با افزوده شدن هنرمندان در تمامی شاخه ها و پیوستن آنها به خانواده تئاتر شاهد سهم بالای ایفاگری نقش این افراد بعنوان یكی از افراد ملت ایران خواهیم بود و با حضور این افراد و چنین روحیه ای كه میان آنها به وضوح می توان رصد كرد این دفعه با قطعیت و قدرت بیشتری می توان اظهار داشت كه #كرونا_را_شكست_می دهیم.

از: امین خرمی



منبع:

1398/12/24
15:43:52
5.0 / 5
3000
تگهای خبر: ادبیات , اینستاگرام , تخصصی , تصویر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است